Is het als zwembadbouwer een goed idee om je zwembadfolies te lassen? ZwembadenPro sprak met twee experten over het ontwerp, Stijn Frooninckx, zaakvoerder van SealTec, en Jolien Haesebeyt, salesmanager bij Renolit Benelux.
Zwembaden zijn een stuk toegankelijker geworden dan pakweg 15 jaar geleden. De zwembadindustrie maakt (door de pandemie) een sterke groei mee en het aantal aanvragen voor nieuwe zwembaden lijkt nog niet meteen te zakken. Dat zie je ook aan de stijgende vraag naar foliezwembaden. Dit soort zwembaden wint aan populariteit bij huishoudens met een gemiddeld inkomen omdat ze betaalbaarder zijn dan bijvoorbeeld een bad dat met tegels wordt afgewerkt.
Momenteel zijn de meeste folielassers dus druk in de weer. De wachttijden kunnen flink oplopen waardoor je als zwembadbouwer misschien het idee krijgt om je folies zelf te lassen. En waarom niet? Je hebt de folielasser het immers al tal van keren zien doen, en hij liet het er niet zo moeilijk uitzien. Soms zit zo een folie op één dag al helemaal op z’n plek. Toch is het antwoord op deze vraag niet zo simpel als ja of nee. In de realiteit vergt het lassen van een zwembadfolie meer vaardigheid dat je zou denken. Daarom spraken we met twee experten ter zake: Jolien Haesebeyt, salesmanager bij Renolit Benelux, en Stijn Frooninckx, zaakvoerder van SealTec.
IS HET EEN GOED IDEE OM JE FOLIES ZELF TE LASSEN?
Mevr. Haesebeyt: “De taak van een folielasser is niet te onderschatten. De zwembadfolie bepaalt namelijk het uitzicht van je zwembad. Je kan een zwembad eventueel budgetvriendelijker maken voor de klant door te besparen op het beton, op de pomp of op de filter. Maar hoe je het ook draait of keert, de zwembadfolie springt direct in het oog en moet dus perfect zijn. Elk foutje, elke plooi wordt direct opgemerkt waardoor de folie een topprioriteit is. Daarom moet je ongeveer zes maanden tellen eer je het lassen echt in de vingers hebt.”
Mr. Frooninckx: “In andere sectoren werk je met duidelijk afgelijnde taken. Een metser metst, een bakker bakt en een dakwerker legt een dak. Maar als zwembadbouwer wordt er van je verwacht dat je alles kunt. Je bent bij wijze van spreken chauffagist, loodgieter, specialist in hydraulica en tuinaannemer tegelijkertijd. Is het dan een goed idee om ook nog de rol van folielasser op je te nemen? Volgens mij word je alleen maar een goede folielasser op voorwaarde dat je hier veel en intensief op kunt oefenen. Je moet er praktisch elke dag mee bezig zijn. En wanneer je 10 à 20 zwembaden op een jaar plaatst, kom je daar gewoonweg niet aan toe.”
Een statement dat aansluit bij dat van mevr. Haesebeyt. “Jaarlijks krijgen we bij Renolit meer dan 200 aanvragen voor een opleiding tot folielasser. Maar uit onze cijfers blijkt dat 95% van deelnemers daarna afhaakt. Het is het namelijk de bedoeling dat je thuis zelf aan de slag gaat met maquettes en elke dag oefent. Pas wanneer je de vaardigheid helemaal onder de knie hebt, kan je overwegen om de zwembadfolies van je eigen klanten te lassen. Het is sowieso erg spannend wanneer je dat voor de eerste keer doet. Daarom biedt Renolit field assistance aan. Als je tijdens het lassen problemen ondervindt op de werf, kan je erop rekenen dat we tot bij jou komen voor assistentie.”
Ook bij SealTec kan je rekenen op de nodige begeleiding na je opleiding. “Onze service werkt als een drieluik”, legt mr. Frooninckx uit. “Eerst en vooral kan je onze ervaren folielassers in onderaanneming inhuren. Ten twee bieden we een opleiding aan voor professionals die zelf met TPO-folies aan de slag willen gaan. En ten derde kan je na de opleiding kiezen voor werfbegeleiding. We weten dat het niet evident is om al meteen zelf een folie te lassen voor een klant. Het helpt als je iemand bij je hebt die naast je werkt en ingrijpt wanneer er foutjes of problemen voorkomen.”
VOOR WIE IS DE OPLEIDING?
Mr. Frooninckx: “In principe is het voor alle zwembadbouwers interessant om zich eens aan een opleiding tot folielasser te wagen. De opleiding van SealTec duurt slechts twee dagen en vraagt dus relatief weinig tijdsengagement. Je leert de technieken kennen en krijgt voeling met het lassen, wat als zwembadbouwer zeker niet slecht is. Het echte engagement zit pas achteraf, dan is het aan jou om veelvuldig te oefenen.”
Ook mevr. Haesebeyt wil van dit artikel gebruikmaken om een warme oproep doen aan onze lezers. “Als je interesse hebt in folielassen is het zeker de moeite om je in te schrijven voor een opleiding. Renolit opent binnenkort een gloednieuw trainingscenter waarin we onze standaard opleiding uitbreiden naar een heus bootcamp. In het trainingscenter is er een echt zwembad voor handen om op te oefenen. Omdat er een nijpend te kort is aan folielassers starten we binnenkort een samenwerking op met de VDAB en de Confederatie Bouw. Op die manier kunnen we ook buiten de pool van de zwembadsector vissen naar talent.”
WAT KAN JE VERWACHTEN VAN DE OPLEIDING?
Mevr. Haesebeyt: “Als eerste leer je natuurlijk om het lastoestel vast te houden. Daarna wordt er uitgelegd hoe je twee stukken folie aan elkaar kunt lassen. Eenmaal dat goed lukt, kan je proberen om een hoek te lassen. Daarnaast krijgen de deelnemers wat theoretische ondersteuning. De grootste uitdaging van de opleiding is het lassen van een trap. Zo’n trap zit namelijk vol met lasnaden die allemaal perfect in de hoeken moeten aansluiten. Bij Renolit produceren we overigens zwembadmembranen van 2 mm dik, deze kan je volgens een speciale techniek naad-aan-naad lassen, waardoor de lasnaad bijna onzichtbaar is. Wanneer je voor een 3D-folie kiest met reliëf wordt deze eigenschap nog versterkt. De opleidingen van Renolit vinden meestal plaats van oktober tot maart. Tijdens die maanden voorzien we twee à drie opleidingen per week.”
Mr. Frooninckx: “Bij SealTec leer je specifiek om TPO-folies te lassen, wij werken uitsluitend met TPO-folies omdat we ze duurzaam achten. Omdat TPO een klein lasvenster heeft, heb je een goed lastoestel nodig, bij voorkeur digitaal waarbij je de lastemperatuur exact kan instellen en waarbij de luchtuitstroom regelbaar is. Om je een persoonlijke en intensieve begeleiding te garanderen, volg je onze opleiding nooit met meer dan vier personen tegelijk. De opleidingen gaan elk jaar door in februari omdat dit de meest rustige periode is voor de zwembadbouwers. Mocht je toch al sneller een opleiding willen, en je bent met vier man, dan kan je ons altijd vrijblijvend contacteren voor een ander moment.”
WAT ZIJN DE VALKUILEN BIJ HET LASSEN?
Mevr. Haesebeyt: “Het grootste struikelblok is natuurlijk de tijd die je moet investeren. Eens je door die oefenperiode bent en je een goede routine hebt gevonden, is folielassen best een aangename job. Oefenen is echter zo belangrijk omdat je lasnaden perfect moeten zijn. Als je een hoek hebt, moet de naad daar heel precies in uitkomen. Klanten zijn veeleisender dan vroeger, ze zullen niet tevreden zijn als er zich oneffenheden in de folie bevinden. Begrijpelijk, want ze betalen veel geld voor het zwembad. Een andere valkuil is dat de folie kan verbranden. Je werkt namelijk met een lastoestel dat tot 600°C of warmer kan worden. Tot slot dient de zwembadfolie natuurlijk als waterdichting. Al zijn je lasnaden nog zo mooi, als het membraan niet waterdicht is, kan je er weinig mee beginnen. In de praktijk vallen deze struikelblokken wel mee. Het mooie aan folielassen is dat je je fouten snel hebt hersteld. Zit er ergens iets niet juist? Dan snijd je de folie gewoon los en begin je met een nieuw stuk. Nog een meevaller is dat je niet veel hoeft te investeren om folielasser te worden. Veel meer dan een bestelwagen en een lastoestel heb je niet nodig. Een lastoestel met toebehoren kost overigens maar rond de 500 euro.”
Mr. Frooninckx: “In de praktijk heb je niet altijd met een rechte kuip te maken. Bij bouwkundige zwembaden zijn de wanden en de hoeken niet 100% loodrecht. Dit wil zeggen dat je af en toe een beetje moet foefelen om je folie goed te krijgen. En op zulke momenten is ervaring heel belangrijk. De folielassers van SealTec laten deze job er zeer gemakkelijk uitzien, maar je mag niet vergeten dat ze dit al jaren doen. Andere beginnersfoutjes zijn o.a. de waterdichtheid van de binnenhoeken of van de trap. En met plooivorming is het oppassen geblazen. Soms is het beter om je tijd te nemen in plaats van het lassen te willen overhaasten. Daarom wil ik de lezers graag deze tip meegeven: ga in de kalmere periodes voor werfbegeleiding om je vaardigheden aan een rustig tempo te finetunen, en kies voor lassers in onderaanneming tijdens het piekseizoen wanneer alles sneller moet gaan.”
WIE IS WIE?
Renolit is een wereldwijd bedrijf dat innovatieve zwembadmembranen op de markt brengt. Ze zijn steevast koploper op vlak van techniek, design en innovatie. SealTec levert en plaatst al 18 jaar duurzame waterdichting-systemen in zwemvijvers en zwembaden. Hiervoor kiezen ze uitsluitend voor TPO-folies. Beide bedrijven nemen een prominente plaats in de Belgische zwembadsector op vlak van waterdichting.
Meer info:
Renolit: www.renolit.com / Sealtec: www.sealtec.be
Tekst: Reine Driesen