Vijvervrijheid kies voor een natuurlijke vorm

Heb je als zwemvijverprofessional ook het gevoel dat zwemvijvers en zwembaden steeds meer naar elkaar toe groeien? Als je de vorm, waterkwaliteit en watertemperatuur tussen een hybridezwemvijver en een zwembad vergelijkt, is er amper nog verschil. Zelfs de folies of andere waterdichting van de zwemvijvers lijken zo uit de zwembadomgeving weggeplukt.

Wanneer je de winnaars van de afgelopen editie van de ‘Belgische Zwembad-, Wellnessen Zwemvijverbouwer’-wedstrijd onder de loep neemt, merk je echter dat er een tegenbeweging bezig is. Niet alleen de winnende projecten maar ook op trendvoorspellende sites zoals Pinterest en Tumblr lijken zwemvijvers met natuurlijke vormen the next big thing te zijn.

Een strakke, lange, rechthoekige vorm wordt vaak aan de zwemvijver toebedeeld om het geheel er moderner te laten uitzien, de tuin optisch te verlengen of om het baantjes zwemmen te vergemakkelijken. Naar de plantenzone is het soms zelfs zoeken. Goede pompen en leidingsystemen maken het perfect mogelijk om de plantenzone wat verderop in de tuin te verstoppen. (Ook al is dat niet altijd aangeraden als je de techniek zo efficiënt mogelijk wilt laten draaien.)

ULTIEME NATUURLIJKHEID
Om de zwemvijver er natuurlijker te laten uitzien, kan je de vorm van de tuin volgen. Laat de zwemvijver zich een weg banen langs bomen en bloemenboorden. Te ingewikkeld moet het zeker niet worden. Een zwemvijver wil je op duurzame wijze waterdicht kunnen maken. Haarspeldbochten of een snelle opeenvolging van bochten en tegenbochten maken dat moeilijk en drijven de prijs op zonder dat er visuele meerwaarde tegenover staat. Een tip om die ultieme natuurlijkheid te bereiken, is om de zwemvijver niet ten opzichte van het terras of de woning te positioneren. Kies in de plaats daarvan een plek in de tuin waar de waterpartij zich van nature zou bevinden: het laagste punt waar het water spontaan naartoe loopt. Er is nog een andere manier die je kan gebruiken om de zwemvijver er puur natuur te laten uitzien. Laat het gazon zo goed als naadloos aansluiten op het water met een stevig grasrandprofiel.

Wilt de eindklant toch een boord? Dan kan een afwerking in hergebruikte natuursteen de boord er laten uitzien alsof die langzaam wordt teruggenomen door de natuur. Beoordeel op basis van de grondsoort, de hoogte en fluctuatie van de grondwatertafel, spontane waterbewegingen in de grond en andere terreinomstandigheden hoe je het project het beste aanpak. Wat de waterdichting betreft, hoeven we je vast niet te vertellen dat er meestal gekozen wordt voor een EPDM-folie. Dat is logisch omdat de rubberfolie beschikbaar is in grote formaten. De zwarte kleur valt bovendien niet op in de natuurlijke omgeving en zorgt voor een prachtige weerspiegeling van de bomen en het omliggend groen. Overigens zorgt de zwarte folie er ook voor dat het water beter opwarmt door de zon. Verwarming en verlichting zijn twee extra’s waar veel mensen niet aan denken wanneer ze het over zwemvijvers hebben. Toch is een warmtepomp een plus voor iedereen die het zwemseizoen wil verlengen. En de keuze aan zwemvijververlichting is groot. Let er wel op dat je de lampen op subtiele wijze in het ontwerp integreert.

ZORG VOOR VARIANTIE IN DE PLANTENZONE
Om het zwemwater zuiver te houden werken zwemvijvers per definitie met een planten-zone. Het zuiveren van het water gebeurt door het samenspel van filtersubstraat, planten en waterzuiverende micro-organismen. Meestal wordt er voor gele iris gekozen als filterplant maar laat je zeker niet tegenhouden om hierin te variëren. Met een combinatie van gele iris, moeraswolfsmelk, dotterbloemen, vlammende goudknots, salamanderstaart, snoekkruid, herfstbloeiende lobelia en Japanse wateriris staat de plantenzone heel het zwemseizoen in bloei. De beste waterzuiveraars vind je echter binnen de familie van de grassen. Voeg daarom ook planten zoals kalmoes, egelskop, zegge, pijlkruid en watermunt toe om het water zo helder mogelijk te houden. Deze planten nemen extra veel fosfaten uit het water op waardoor er minder voedingstoffen zijn voor algen. Tel gemiddeld vijf bosjes zuurstofplanten per 1.000 liter water.

EEN BEETJE TE NATUURLIJK?
Het is vanzelfsprekend dat de eigenaar de zwemvijver af en toe moet vrijmaken van stof en organische resten. Doet men dat niet dan ontstaat er een sliblaag die bij elke zwembeurt wordt losgewoeld. Dat vieze goedje komt bovendrijven en blijft zelfs in de zwemkleding plakken. Een goede zwemvijverrobot kan hier de oplossing voor bieden.  Het slib dat de robot opzuigt, hoef je bovendien niet in de riolering te kappen. Doe het in plaats daarvan bij de bloemen en planten in de tuin waar het kan dienen als extra voeding en de planten aan extra vocht helpt.

Tekst: Reine Driesen, Marc Verachtert
Fotografie: studiopsg.be