Luchtontvochtigers voor binnenbaden



Je klant wilt graag een binnenzwembad. Op zich is dat geen probleem want als zwembadprofessional ken je de kneepjes van het vak en ga je deze uitdaging dus met plezier aan. Maar hoe zit dat weer met de luchtontvochtiging? De wateroppervlakte van een binnenzwembad zorgt voor een grote hoeveelheid waterdamp. De relatieve luchtvochtigheid kan zelfs stijgen tot boven de 95%. Zo een hoge luchtvochtigheid voelt niet alleen drukkend en onaangenaam, hierdoor wordt de omgeving ook een waar paradijs voor schimmels en bacteriën. Een luchtontvochtingssysteem is dan ook onmisbaar bij elk binnenzwembad.

Met een goede luchtontvochtiger hou je de relatieve vochtigheidsgraad van de omgevingslucht op zo’n 60-65%. Dat is beter voor de luchtkwaliteit, voorkomt schimmel- of bacterievorming en is essentieel voor de duurzaamheid van het gebouw. Verdamping kan je deels tegengaan door een rolluik te voorzien. Een rolluik houdt zowel de warmte als het vocht zo veel mogelijk in het bad en dat verschil merk je meteen. Toch is een rolluik geen hermetische afsluiting. Er ontsnapt dus sowieso vochtige lucht in de kamer. Tevens is het niet ongewoon dat er een beetje water op de rolluik terechtkomt, dat dus eveneens verdampt. Een rolluik is altijd een goed idee, maar kan geen ontvochtigingsinstallatie vervangen.

WAAR MOET JE OP LETTEN?
Een luchtontvochtiger dient de juiste ontvochtigingscapaciteit te hebben voor het wateroppervlak en de ruimte. Daarnaast is de juiste luchtfilter van essentieel belang. De luchtontvochtiger moet tegen de chloramines in de lucht kunnen. Ook de plek waar je de ontvochtiger plaatst, speelt een rol in het resultaat. Gelukkig voldoen de meeste moderne apparaten ruimschoots aan de nodige kwaliteitseisen. Er bestaan zelfs ‘slimme’ varianten op de markt die je kan aansluiten op het domoticasysteem van een woning of het gebouwbeheer van een openbaar zwembad. Verschillende montageopties maken het mogelijk in te spelen op de specifieke wensen van iedere bouwheer.

VENTILATIESCHACHTEN
Bijna alle openbare binnenzwembaden worden tegenwoordig uitgerust met toestellen of volwaardige luchtgroepen die men kan aansluiten op de ventilatieschachten voor een optimale luchtontvochtiging. Maar ook voor particuliere projecten is deze aansluiting een goede optie. De belangrijkste voorwaarde is dat je samen met de architect de nodige voorzieningen incalculeert bij het maken van de plannen van zowel het gebouw als het zwembad. Achteraf wordt het moeilijk om je toestel te integreren in de woning en ventilatieschachten.

Luchtontvochtigers die op de ventilatieschachten zijn aangesloten, zorgen dankzij verschillende aan- en uitblaasroosters voor een optimale verdeling van de lucht door de ruimte. Dit zorgt tevens voor een quasi geluidloze werking. Door het gebruik van kanalen buiten de zwembadruimte ontstaan er meer mogelijkheden om de zwembadruimte zelf op een elegante, stijlvolle manier af te werken. Dat laatste aspect wint de jongste jaren steeds meer aan belang, aangezien de meeste zwembaden opgevat zijn als architecturale hoogstandjes. In vergelijking met inbouwtoestellen zijn opbouwtoestellen eerder beperkt in luchtdebiet en verwarmingsvermogen. Een ontvochtiger die geïntegreerd is op het ventilatiesysteem van de woning, ook wel een kanaalontvochtiger genoemd, geeft je de mogelijkheid om de volledige ruimte met één toestel te behandelen. Een voordeel dat ook bij architecten niet in dovemansoren is gevallen. Bij de bouw van nieuwe zwembaden wordt er steeds vaker gekozen om het ontvochtigingstoestel in de onderkeldering te plaatsen. Dat heeft als voordeel dat er in principe nooit iets met het toestel kan gebeuren terwijl het jaarlijkse onderhoud er des te gemakkelijk op wordt. Zeker als er rond de ontvochtiger voldoende ruimte is voorzien. Tijdens dat onderhoud krijgen de luchtfilters en de gasvulling een noodzakelijk nazicht.

WARMTEPOMPEN
Een ontvochtigingsysteem is niet compleet zonder een geïntegreerde warmtepomp. Bij openbare zwembaden halen deze warmtepompen zelfs een COP van meer dan zeven. COP, oftewel Coefficient Of Performance, geeft het rendement van o.a. warmtepompen weer. Hoe hoger het rendement, hoe hoger de COP en hoe zuiniger de pomp zal zijn. De formule om de COP-waarde te berekenen, is in principe zeer simpel: geleverde energie/verbruikte energie. Dus een warmtepomp die bv. vier kWh warmte aflevert en daarvoor maar één kWh aan elektriciteit nodig heeft, heeft een COP van vier. Hou er wel rekening mee dat deze waarde altijd het maximale rendement beschrijft in de meest gunstige omstandigheden.

Een COP van zeven is dus zeker niet slecht voor een binnenzwembad. En in tegenstelling tot de gewone lucht/water-warmtepompen is de COP van een luchtontvochtiger met zowel tijdens de winter als de zomer dezelfde. Vergeet naast de warmtepomp ook niet om een passieve warmterecuperator in te bouwen om het verbruik aanzienlijk te laten dalen.

VERWARMING
Wanneer het zwembad niet in gebruik is, moet je de luchtcirculatie en de onderdruk in het overdekte zwembad veiligstellen. Een verwarmingsbatterij compenseert de transmissieverliezen als de warmtepomp niet werkt omwille van een beperkte verdamping in het zwembad. Zodra de warmtepomp overgaat tot ontvochtiging, stopt de verwarmingsbatterij, of geeft die enkel nog een kleine boost als het buiten zeer koud is. Zodra het zwembad in gebruik is, voert men verse lucht toe. Die stroomt over de passieve recuperator en neemt zo de resterende energie uit de bedorven chloorhoudende lucht op. De warmtepomp haalt op haar beurt eerst het belangrijkste deel van de energie uit de oude lucht. Met hoog rendement en op hoge temperatuur stelt de warmtepomp deze lucht ter beschikking van de aan de zwembadruimte toegevoerde lucht en eventueel ook aan het zwembadwater. De meeste zwembaden hebben vrij grote raampartijen, waardoor je zelfs al in de vroege zomer een risico op oververhitting hebt. Dankzij de aanvoer van een grote hoeveelheid verse lucht die door de bypassklep niet opwarmt, (noch door de passieve recuperator, noch door de warmtepomp of verwarmingsbatterij) zal je de oververhitting kunnen beperken en blijft het binnen toch aangenaam. Als er in de woning al een warmtepomp aanwezig is voor de verwarming, kan die op een energie-efficiënte manier bijdragen tot de verwarming van de lucht in de zwemruimte door ze simpelweg aan te sluiten op de verwarmingsbatterij. Voor een gelijkmatige en effectieve verdeling van lucht en warmte zijn spleetroosters uitermate geschikt. Deze roosters laten zich makkelijk installeren en zijn amper zichtbaar. Door ze bij de raampartijen van een zwembadhal te plaatsen, blijven ze condensvrij. Ze zijn toepasbaar in alle gebouwen en zorgen voor een tochtvrije luchttoevoer. Dit is nodig want een koude tocht op een natte huid is niet erg aangenaam voor de zwemmers.

Tekst: ZwembadenPro
Fotografie: Studio PSG