Handleiding voor winnaars

Het is zeker! Jij wint de volgende wedstrijd ‘Belgische Zwembad-, Wellness- en Zwemvijverbouwer 2021-2022. Dankzij deze handleiding!

De wedstrijd ‘Belgische Zwembad-, Wellness- en Zwemvijverbouwer’ zorgt elk jaar opnieuw voor spanning en opwinding. Er staat dan ook veel op het spel. De winnaars leveren steeds prachtige baden op, maar ook techniek wordt hoog aangeschreven in deze wedstrijd. Wil je meedoen? Laat je dan niet door de competitie uit het lood slaan. Meer zelfs, jij hebt heel veel kans om als grote winnaar uit de bus te komen. Aan de hand van enkele pointers.

GEEN SCHOONHEIDSWEDSTRIJD
Eerst en vooral moet je de bedenking maken dat niet per se het mooiste project wint. De wedstrijd gaat namelijk over de beste bouwer, niet over het beste design. Dat wil zeggen dat naast ontwerp en afwerking ook techniek beoordeeld wordt. De juryleden zijn één voor één hoog aangeschreven autoriteiten in de sector. Je kan er van uitgaan dat ze veel waarde hechten aan technische details. De techniek telt voor ongeveer 50% van de puntenindeling mee. Schrijf je dus niet alleen in met het project dat je het mooiste vindt. Denk na over welk project ook technisch zeer goed in elkaar steekt. Laat een sterk staaltje techniek dus niet achterwege voor een mooi ontwerp, maar speel op zeker en schrijf een project in waarmee je op beide onderdelen scoort.

PRESELECTIE
De preselectie is zeer bepalend voor de rest van de wedstrijd. Deze gebeurt volstrekt anoniem en louter en alleen op basis van het dossier dat je hebt ingestuurd. Alles begint dus bij goede foto’s. Maar neem zeker ook de tijd om de technische gegevens zo correct en nauwkeurig mogelijk in te vullen. Ieder jaar opnieuw lopen honderden inschrijvingen binnen. Maak met enkele goede foto’s dus meteen duidelijk waarom jouw project goud verdient. Zijn de boordstenen op maat gemaakt, lopen de lijnen van de tegels verder in het terras, zijn de skimmerdeksels mooi weggewerkt, passen de inbouwstukken bij de kleur van het zwembad… Laat dat dan ook zien. Dat is de beste strategie om te winnen.

DETAILS, DETAILS, DETAILS!
Ben je door de preselectie geraakt? Proficiat! Nu begint voor de juryleden het echte werk. Uniek in Europa is dat de jury bij deze wedstrijd het project ter plaatse gaat keuren. En we hebben je gewaarschuwd, de juryleden dragen technische details hoog in het vaandel. Zie er dus zelf streng op toe dat je een project instuurt waarbij de leidingen mooi recht zijn geplaatst, vermijd een spaghetti van loshangende kabels, gebruik geen flexibele buizen in de technische ruimte … Natuurlijk moet de kracht van de filter, pomp en waterbehandeling op maat van het zwembad zijn. De juryleden gaan bij het jurybezoek zeer in detail. Dat zijn ze dan ook verplicht aan het hoge niveau van de wedstrijd. Laureaten horen bij de beste bouwers in België. Die titel moet je dus ook echt verdienen.

WATERKWALITEIT
Het spreekt voor zich dat het zwemwater van goede kwaliteit moet zijn. Dat wil zeggen dat het water er onder geen enkel beding troebel mag uitzien. Het gebeurt soms dat de eigenaar of bouwer enkele uren voor het jurybezoek anti-algmiddel aan het water toegevoegt. Of het water bijvult. Dat is niet slim, want zo iets kan een schokeffect uitlokken waardoor het water net nog troebeler wordt. Bij een zwemvijver is het dan weer belangrijk dat de planten in de moeraszone ook echt het water filteren. Mooie planten zonder filterend effect, kunnen je punten kosten.

GEBRUIKSVRIENDELIJKHEID EN VEILIGHEID
Naast techniek kunnen ook gebruiksvriendelijkheid en extra aandacht voor veiligheid het verschil maken tussen zilver en goud. De juryleden zijn streng maar rechtvaardig en ze stellen bij een bezoek veel vragen aan de eigenaar. Maak het zwembad voor hem dus zo gebruiksvriendelijk mogelijk door hem voldoende te informeren over het gebruik van de installatie. Voorzie labels bij de technische installatie en zorg voor een goede naservice. Let er daarnaast ook op dat de rolluikbak gemakkelijk schoon te maken is en dat de buffertank gemakkelijk toegankelijk is voor onderhoud. Is de opstelling van de pomp, filter en andere technieken logisch opgebouwd? Kan je een pomp afsluiten zonder dat je het bad met stoppen moet afdichten? Zijn de nodige kranen aanwezig om de eindklant zelf een terugspoeling te laten doen? Leg de lat gerust hoog voor jezelf.

Het spreekt voor zich dat veilig omgaan met chemische producten een must is. Ontsmetting gebeurt nog vaak met vloeibaar chloor en zwavelzuur, twee producten die absoluut niet mogen vermengen. Zorg ervoor dat de injectiepunten ver genoeg uit elkaar liggen om dit te voorkomen. Maar ook verluchting en lekbakken moeten er zijn. Verder heb je ook de veiligheid in en rond het bad. Zijn de trappen bijvoorbeeld anti-slip en conform met de regels? Is er een roestvrije handrail voorzien? Of kan je het bad veilig toedekken met kinderen in de buurt? In de wellness-categorieën wordt er ook gekeken naar legionella-gevaar bij douches, watervallen … Is alles uitgevoerd volgens de BBT (beste beschikbare technieken)? Dan heb je niets te vrezen.

AFWERKING EN ESTHETIEK
We hebben ondertussen al zo een 6 alinea’s gehamerd op het belang van techniek. Maar het oog wil ook wat. Vergeet niet dat het project voor ongeveer 50% wordt beoordeeld op afwerking, esthetiek en originaliteit. Dat een zwembad waterpas moet liggen, dat spreekt voor zich. Zeker bij een overloopzwembad valt het meteen op wanneer sommige delen van de boordstenen droog blijven. Een perfecte waterpasligging en een aangepast debiet verraden de hand van een echte vakman. De boordstenen moeten met precisie afgewerkt zijn. En bij baden waarvan de liner ter plekke gelast is, vallen slordige lasnaden meteen op. Volgvoor elektrische installaties de regels van het AREI (Algemeen Reglement op de Elektrische Installaties) van de Vlaamse overheid. En hou voor de bouw van privézwembaden de Europese normen in acht. Verder leveren ook creativiteit en originaliteit extra punten op. Is de techniek in orde en ligt de afwerkingsgraad bijzonder hoog, dan ligt het verschil vaak bij een origineel ontwerp. Zwembadbouwers die daar bewust mee bezig zijn, hebben de winnende combinatie in handen.

WELLNESS
In de wedstrijd wordt wellness onder drie categorieën verdeeld: namelijk wellness@home, sauna en openbaar wellness-centrum. Bij de sauna’s voor privégebruik is de originaliteit belangrijk. Is de sauna op een leuke manier opgebouwd met oog voor detail? Sluit de look & feel van de sauna nauw aan bij de architectuur en inrichting van het huis? Zijn de houten planken netjes in verstek gezaagd? Is de besturing gebruiksvriendelijk en houdt die rekening met de doelgroep? Alles moet kloppen. Ook veiligheid is hier belangrijk, zo plaats je bij een gezin met kinderen de saunakachel beter achter de bank. Bij een privéwellness en binnenzwembad speelt de ontvochtingingsinstallatie een grote rol voor een aangenaam binnenklimaat. Er gaan ook punten naar een perfect afgewerkte mozaïek waarbij alle tegels netjes geslepen zijn en de voegen mooi opgevoegd. En tenslotte is er ook nog hygiëne. Zorg ervoor dat de banken zodanig ontworpen en geplaatst zijn, dat de sauna makkelijk te onderhouden is.

VLAREM
Openbare wellness-complexen zijn sowieso onderhevig aan de VLAREM-wetgeving. De jury gaat na of het geheel een mooi concept vormt waarin de klant wordt meegenomen. Het valt hen meteen op of de vochthuishouding in balans is. Bij een openbare wellness is de gebruiksvriendelijkheid punten waard. Je moet er van uitgaan dat elke klant er voor de eerste keer komt. De uitbater moet de klanten voldoende informeren door duidelijke en begrijpelijke instructies te voorzien. De gebruikte materialen moeten kwalitatief zeker van die aard zijn dat ze een openbaar karakter kunnen weerstaan. Tenslotte zijn de gadgets die de bediening vergemakkelijken, zoals automatische geurverspreiding of een automatische opgiet, een pluspunt. Zo nu weet je waar op je moet letten om de wedstrijd te winnen.

Veel succes!