Beweegbare zwembadbodems

Een zwembad heeft talloze voordelen. Daar hoeven we op deze plaats wellicht niet op te wijzen. Maar, het heeft ook enkele beperkingen. Gelukkig zijn daar steeds inventievere en betere oplossingen voor.

Eén van die beperkingen is misschien dat een zwembad vaste afmetingen heeft en dat het juist daardoor eerder beperkt gebruikt kan worden. Beweegbare zwembadbodems lossen dat op. Met één druk op de knop wordt het zwembad groter of kleiner, maar ook dieper of ondieper. Of je laat het zelfs helemaal uit het zicht verdwijnen en vervangt het door een draagvloer die totaal andere gebruiksmogelijkheden biedt. Een dergelijk systeem heeft vele pluspunten. Die verschillen naargelang het toegepast wordt voor openbare zwembaden of voor privé zwembaden.

IDEAAL VOOR OPENBARE ZWEMBADEN

Hoger rendement
In het geval van openbare zwembaden spelen de kosten en opbrengsten natuurlijk een belangrijke rol. Met een beweegbare bodem kun je het bad plaatselijk dieper (of ondieper) maken. Zo kunnen heel nieuwe doelgroepen aangeboord worden en kunnen bijvoorbeeld baantjeszwemmers die wat dieper water nodig hebben, gelijktijdig het bad in met ongeoefende zwemmers die zich veiliger voelen bij een minder hoog waterniveau. Dankzij een beweegbare bodem zou je de dag kunnen beginnen met baantjeszwemmen (met een lage bodem voor dieper water), het uur daarna zwemmen voor kinderen of senioren kunnen aanbieden (met een hogere bodem, voor lager water) en daarna plaats maken voor duikerslessen. Zo verhoog je het rendement van je zwembad. In hetzelfde bad worden meer en andere sporten mogelijk en wordt er dus een groter publiek bereikt. Ook de mogelijkheden voor allerlei vormen van hydrotherapie zijn legio. Ook het wateroppervlak wordt beter benut. Zonder beweegbare bodem is het bad in principe enkel geschikt voor één enkele soort activiteiten. Met een beweegbare bodem verandert dat en zijn meerdere activiteiten, zelfs gelijktijdig, mogelijk. Hetzelfde oppervlak kan dus door meer mensen gebruikt worden. Ook dat kan een positieve invloed hebben op de gegenereerde inkomsten. 

Lagere kosten
Maar deze bodems leiden niet alleen tot hogere inkomsten, ze verlagen ook de kosten. Een zwembad dat geheel of gedeeltelijk afgedekt is, wordt natuurlijk minder snel vuil, zeker indien het een buitenzwembad is. De bodem dekt het wateroppervlak af en zorgt er bovendien voor dat er minder warmte verloren gaat en minder water verdampt. Minder onderhoud dus en lagere energie en waterkosten.

Project Kemaqua

OOK VOOR PRIVÉZWEMBADEN

Hoewel er in het geval van een privézwembad geen sprake is van opbrengsten, gelden deze voordelen grotendeels ook voor binnen- of buitenzwembaden die enkel en alleen voor recreatief thuisgebruik dienen. De kinderen kunnen heerlijk ravotten in een plonsbad dat daarna met behulp van de beweegbare bodem omgetoverd wordt tot een heus zwembad voor volwassenen. Allemaal op één en dezelfde plaats. En na het zwemmen gaat de bodem omhoog. Tevoorschijn komt een volledig afgesloten vloer die als terras, dansvloer of speelvlak gebruikt kan worden. Een afdekzeil of rolluik is niet meer nodig. En ook als er niet gedanst of gespeeld wordt, is het bad volledig dicht, volledig veilig voor kinderen en huisdieren. In enkele landen geldt de verplichting dat elk zwembad met een balustrade of een omheining of met behulp van een erkend alarmsysteem beschermd moet worden, om te verhinderen dat kinderen, ouderen, huisdieren of niet-zwemmers ongewild in het water belanden. Met een beweegbare bodem zijn dergelijke systemen niet meer nodig en kan er dus op de kosten bespaard worden. Bij oordeelkundig gebruik van de beweegbare bodem verdampt er minder water, komt er minder vuil in het bad en is er dus minder onderhoud nodig. Door het bad af te sluiten, wordt bovendien ook energie bespaard omdat het water minder snel afkoelt.

VERSCHILLENDE VLOERSYSTEMEN

Het installeren van een beweegbare bodem is vanzelfsprekend maatwerk dat een grondige planning en een zorgvuldige uitwerking vereist. De tussenkomst van een specialist ter zake is daarom nodig. Omdat elk project zijn specifieke kenmerken heeft, kan er zelden op een standaardsysteem teruggevallen worden. Dit heeft voor gevolg dat de beginnende duikers verkiezen een geringere diepte die met behulp van een beweegbare bodem bereikt kan worden.

Keerwanden
Keerwanden zijn in principe geen beweegbare bodems. Ze worden gebruikt om baden onder te verdelen. Er bestaan horizontale en verticale keerwanden. Deze laatste kunnen zelfs in de zwembadbodem verzinken, indien dat nodig is. De aandrijving van dit soort keerwanden is vergelijkbaar met die van de gewone beweegbare bodems. Er bestaan ook mechanische toepassingen in de vorm van rolwagentjes die over de rand van het zwembad bewogen worden. Keerwanden kunnen ook betreden worden en door toezichthouders of lesgevers als uitkijkpost of loopbrug gebruikt worden. Daarvoor moeten ze wel een minimale breedte hebben.

Veiligheidskleppen
Indien slechts een gedeelte van een zwembadbodem bewogen kan worden, bestaat het gevaar dat zwemmers proberen om in de ruimte te duiken die ontstaat wanneer de bodem in een hogere positie staat. Om dat te voorkomen zijn er veiligheidskleppen die deze ruimte op een veilige manier afsluiten.

Scharnierende bodem
Beweegbare bodems kunnen ook uitgerust worden met een scharnierende klep die neergelaten wordt indien de bodem omhoog bewogen wordt. Zo ontstaat in het zwembad een niveau van geringere diepte en een niveau met een grotere diepte en daartussen een hellend vlak dat door de scharnierende bodem gevormd wordt en een geleidelijke overgang vormt.

ONDERHOUD

Omdat een beweegbare bodem de stroming van het water niet belemmert, is normaal onderhoud mogelijk. Voor noodgevallen en uit pure voorzorg worden echter vaak luiken in de beweegbare bodem voorzien waardoor duikers of onderhoudspersoneel de ruimte onder de bodem kunnen betreden. Meestal wordt het onderhoud opgenomen in een onderhoudscontract en kadert dit in de controleplicht die de fabrikanten op zich nemen.